Behandelingen

Kinderen

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieders gebit. Neem uw kind daarom vanaf ongeveer twee jaar mee naar de tandarts voor controle. Uw kind kan bij zo’n controlebezoek zelf wat rondkijken in de praktijk.

Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Wij benaderen het kind altijd op het niveau, dat bij de leeftijd past. Vertel zelf niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid. Vertel wel over de omgeving, de mooie stoel, een grote lamp, vertel dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in de mond wil kijken, net als bij u zelf. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort erbij. Laat de kinderen het eerst op de stoel bij een controle, zodat ze niet te lang hoeven te wachten. Ze vinden het al spannend genoeg.

De meeste kinderen wisselen hun tanden rond hun zesde jaar, meisjes iets eerder dan jongens. De blijvende tand of kiest lost als het ware de wortels van de melktand of -kies op. Achter het melkgebit komt ongeveer op 5-6 jarige leeftijd een ‘grote mensenkies’ door.

Deze wordt na doorbraak geseald. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen, dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed. Poets daarom u kind tot ongeveer 10-12 jaar zelf na! Poets twee maal per dag twee minuten, napoetsen kunt u het beste ’s avonds doen.

Let ook goed op drinken en eten, uw kind mag per dag; zeven snoepmomenten hebben! Daar hoort ook zoet broodbeleg en zoet drinken bij. Geef uw kind als ze ‘s nachts iets wil drinken water in plaats van bijvoorbeeld roosvice.

Fluoride advies

  • 0 – 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes; eenmaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta
  • 2, 3, 4 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta.
  • 5 jaar en ouder: tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen.
  • Er zijn ook tubes waar op staat juniortandpasta. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op het vullen van een gaatje?

Leg op een rustige manier uit dat één of meer tanden of kiezen ziek zijn. Vertel dat de tandarts de zieke tand of kies beter maakt. Laat de tandarts zélf aan uw kind vertellen wat er gaat gebeuren. De tandarts zal er alles aan doen, om uw kind op een kindvriendelijke manier te behandelen.

Een vraag, afspraak maken of inschrijven als nieuwe patient?

Wij stellen prijs op een ontspannen sfeer die bijdraagt aan een meer plezierig bezoek aan de tandarts. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen